Jak se naučit péct domácí chleba: První kroky k voňavému bochníku

by kattka

Domácí chleba je jedním z nejodměňujících pekařských zážitků. Nejen že nádherně voní a chutná daleko lépe než většina kupovaných chlebů, ale jeho pečení je i uklidňující a tvořivé. I když se na první pohled může zdát pečení chleba složité, existují jednoduché recepty, které zvládne i úplný začátečník – bez kvásku, s minimem ingrediencí a bez potřeby hnětení.


1. Základní suroviny na jednoduchý chléb

Pro začátek zkuste tzv. „nehnětený chléb“, který je ideální pro první pokusy:

  • 500 g hladké nebo chlebové mouky
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 400 ml vlažné vody

Volitelně:

  • semínka, ořechy, bylinky, kmín, slunečnicová nebo dýňová semínka

2. Postup: nehnětený chléb z litinového hrnce nebo pekáče

  1. Smíchejte všechny suroviny ve velké míse dřevěnou lžící. Nemusíte těsto hníst – jen jej důkladně spojte, bude lepivé.
  2. Zakryjte mísu potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte těsto kynout 12–18 hodin při pokojové teplotě.
  3. Po vykynutí těsto přeložte na pomoučněnou plochu, lehce přeložte několikrát dovnitř, aby drželo tvar.
  4. Nechte ho ještě kynout cca 1 hodinu pod utěrkou.
  5. Mezitím rozehřejte troubu na 230 °C i s hrncem nebo pekáčem uvnitř (musí mít poklici).
  6. Přeneste těsto do rozpáleného hrnce (např. na pečicí papír) a zakryjte poklicí.
  7. Pečte 30 minut s poklicí, poté odkryjte a dopečte dalších 15–20 minut dozlatova.
  8. Vyjměte chléb a nechte ho úplně vychladnout na mřížce.

3. Tipy pro začátečníky

  • Použijte mouku, kterou máte – hladká, celozrnná, špaldová… Experimentujte s poměrem.
  • Nebojte se lepivého těsta – právě díky němu bude chléb krásně nadýchaný.
  • Nehnětený chléb je odpouštějící – pokud ho necháte kynout i déle, nevadí.
  • Chléb po upečení krájejte až úplně vychladlý, jinak bude těsto mazlavé.

4. Různé varianty domácího chleba

  • Cibulový chléb – přidejte do těsta osmaženou cibulku.
  • Bylinkový chléb – tymián, rozmarýn nebo česnek dodají vůni.
  • Celozrnný chléb – zaměňte část bílé mouky za celozrnnou.
  • Semínkový chléb – přidejte lněná, slunečnicová, dýňová nebo chia semínka.

5. Chléb bez droždí? Zkuste kváskový

Pokud vás domácí pečení chytne, můžete se časem pustit do výroby kvásku. Je to proces, který vyžaduje trpělivost, ale výsledkem je chléb s výraznější chutí, delší trvanlivostí a zdravější složkou díky přirozenému kvašení.


Závěr

Pečení chleba doma není jen praktická dovednost – je to návrat k tradici, která přináší radost, vůni i pocit uspokojení. Ať už se rozhodnete pro jednoduchý nehnětený bochník nebo později zkusíte kvásek, každý domácí chléb má svou jedinečnou chuť a duši. Začněte jednoduše – a uvidíte, že vás pečení chleba brzy pohltí.

Chcete recept na kváskový chléb nebo jiný druh?

You may also like

© PressMedia.net, Praha 4, Publikujeme PR články. Inzerci na webu zajišťuje Redakce@pressmedia.net